Tur til Hjerm Kalkgruber

Kalkgrube, ost og rødvin.
Flere interesserede valgte at gå i dybet en dejlig forårs fredag aften.
DN Holstebro havde inviteret med ned i Hjerm Kalkgruber, hvor landmand Christian Refsgaard fortalte og viste rundt. Der blev også budt på ost fra Thise Mejeri og rødvin. En spændende aften.

På vej til kalkgruberne. Til højre eller venstre = frit valg. Lige ud = direkte i afgrunden.

Ved indgangen fortæller Christian Refsgaard historien bag kalkgruberne.  Der udvindes ikke længere kalk, men en del af gruberne anvendes til modning af ost fra Thise Mejeri, og den resterende del anvendes af flagermusene til overvintring. Det lille firkantede hul i indgangslågen anvendes af flagermusene.

Et kig gennem glasdøren til ostelageret, hvortil der ikke er adgang. De forskellige oste har forskellig modningstid, og de fleste skal vendes 1 gang om ugen.

På billedet kan man ane de forskellige lag af kalk og flintsten. Hvert lag kalk og flint svarer til en periode på ca. 200000 år