Nyhed

Rundt om Vandkraftsøen

Bynært vildskab ved Vandkraftsøen

Man har vel sine traditioner. En af mine er at gå den otte kilometer lange tur rundt om Vandkraftsøen ved Holstebro hvert forår, når anemonerne blomstrer og søde små lam hopper glad rundt på markerne. Men i år var maj så hundekold, at jeg har udsat vandringen. I stedet bliver det til en aftensudflugt kl. 20-22 på årets hidtil varmeste dag – den 17. juni. Selv så sent på dagen er det en hed affære.

Fårene og deres lam ligger klogeligt i skyggen og rejser sig ikke, da jeg kommer forbi.

Anemonerne er for længst afblomstrede, men der er et væld af andre blomster. Det er et herligt område at botanisere i.

Jeg er så heldig, at vandreruten begynder blot 10 minutters gang fra mit hus. Man har udkig til søen på stort set hele turen. Bedst er udsigten, synes jeg, hvor træerne får lov at vokse, og kan spejle sig smukt i vandet, i stedet for de steder, hvor der enten er landbrug eller byggeri. Hvad synes du?

Turen veksler mellem frodig biodiversitet og ensformige græsmarker. Forskellen mellem de indhegnede områder med får og de områder, hvor naturen får frit løb, er slående.

Misforstå mig ikke; jeg er glad for får (har selv haft får i 10 år), men jeg synes ikke, at denne form for afgræsning gør noget godt for biodiversiteten. Jeg så hellere, at der var en langt mindre belægningsgrad, og at dyrene græssede hele året rundt.

Nogle steder ser man marker, der får lov til at gro vildt. Det kommer der fine græsser og blomster ud af.

Det undrer mig, at der er nogen, der har haft behov for at slå en to meter bred bræmme på begge siger af en grusvej, hvor der næsten ingen trafik er. Heldigvis er der en urørt mark lige ved siden af, hvor flora og fauna kan udfolde sig.

De strækninger på ruten, hvor der hverken græsses, slås eller bygges, får naturen frit spil. Det er heldigvis store dele af ruten, hvor man oplever idyllisk skov med fuglefløjt, frodige vådområder, og farverigt flora og fauna

Den markerede vandrerute går forbi Tvis Mølle, et spændende område med historie (om Tvis Kloster og Prins Buris), et naturlaboratorium, en lærerig have, vandreruter og picnicpladser. Jeg kan varmt anbefale et besøg hertil. Prægtige kastanjetræer står langs vejen og gamle æbletræer pryder picnicområdet ved åen. Græsset er slået, men man har efterladt små ikke-slåede cirkler, så man kan se, hvad der kunne have været over det hele. En sjov ide!

Himlen begynder at rødme som en ungmø. På trods af solens vej ned bag horisonten er det stadigvæk kvælende varmt. Jeg fortsætter min svedige tur rundt om den sidste del af søen forbi dæmningen, kajakklubben, TV Midtvest, og den tidligere restaurant Søens Perle (nu 3F). Ved de to sidstnævnte er græsset kortslået, så der kun er en ørken tilbage set med insekternes øjne. Jeg håber, at DN Holstebro får en sommerfugleambassadør, der kan gøre en forskel på denne front.

Den allersidste del af turen er overordentlig frodig. Mens jeg står stille og nyder aftenskoret af fuglesang, fryder jeg mig over, at der blot 10 minutters gang fra mit hus – i begge retninger – er så meget vild natur. Tænd for lyden og lyt med!