Hvor skal vi sove i nat?

Ølgryde Plantage

Har du mod på at tage en enkelt nat i telt midt i den frie natur og afprøve dine ”back to basics”- lyster og evner? Sådan noget kan jeg godt lide, så jeg har været på opdagelse i Ølgryde Plantage. Det er nemlig et af de steder i Holstebro Kommune, der byder på muligheder for primitiv, naturlig camping uden bænke, bålplads eller toilet, og hvor chancerne for at skulle dele natten med andre mennesker er forsvindende lille.

Jeg tager derud for at sondere terrænet. I første omgang parkerer jeg på P-pladsen ved Mikkelborgvej, hvor der er en populær hundeskov. Når jeg passerer hundeskoven, bemærker jeg, at man kan høre glade hunde vuffe af hinanden inde bag hegnet.

Man kan også komme ind i plantagen ved at køre ad Ølgrydevej. Herfra er der flere skovveje, som du kan vandre på. Når du forlader de brede grusvej, bliver det dejligt vildsomt. De eneste stier herinde er dem, som dyrene laver.

Er det mon et af disse steder, jeg en dag skulle slå mig ned en nat?

Er man en anelse mere magelig, er det også muligt at overnatte i shelter. Her er der bålplads, brænde, rindende vand og toilet, og man vågner til en udsigt over søen i østlig retning. Overnatning på shelterpladsen skal bestilles på forhånd.

På denne årstid byder naturens spisekammer på kantareller, og snart er de vilde hindbær modne.

Grene knaser under mine fødder, som jeg bevæger mig frem. Jeg er dog ikke den eneste, der knækker grene. Et glimt af et rådyr viser sig, inden det smelter sammen med skovens mørkegrønne skygger.

Der er også liv i mindre skala i de blomsterrige lysåbne arealer. En bredpande tanker op på en tidselblomst
En bi og biller skaber trængsel på en blåhat.
Og – ups! Undskyld jeg forstyrrer! Et par insekter (er det mon rød blomsterbuk?) parrer sig på en tidselblomst.

Det fascinerer mig, at tidsler både har stikkende blade, fnugbløde frøstande og smukke lilla blomster. Det er som de ikke ved, om de ville være frastødende eller attraktive

Tidsler betragtes som ukrudt i dyrkede marker, men i naturen er de guf for insekter. Det samme gælder for engbrandbæger. Den smukke gule blomst er ikke landmandens ven, da den er giftig for kreaturer og heste. Til gengæld er den en vigtig foderplante for omkring 200 arter af insekter, herunder blodpletsommerfugl, så den er særdeles velkommen i naturen.